Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Wanneer moeten zonnepanelen vervangen worden?

Zonnepanelen vervangen, wanneer moet dat?

Heeft u zonnepanelen op het dak liggen, dan hoopt u dat u daar optimaal van kan profiteren zonder er te veel omkijken naar te hebben. Een hoog rendement dankzij de vele zonuren die door de panelen worden opgevangen in combinatie met relatief lage energiekosten is wat u bij de aankoop voor ogen had. Toch is het belangrijk zonnepanelen goed te onderhouden om te voorkomen dat ze kapotgaan en vervangen moeten worden.

In deze blog leest u wanneer zonnepanelen vervangen moeten worden en hoe u dat eventueel kan uitstellen of zelfs voorkomen. U leest bovendien wat de gemiddelde levensduur is van een paneel.

Hoe voorkomt u dat zonnepanelen moeten worden vervangen?

Allereerst de vraag wat u zelf moet doen om te voorkomen dat de zonnepanelen op uw dak vervangen moeten worden. Niet alleen zijn ze volledig blootgesteld aan heldere luchten met veel zonlicht. Ook slechte weersomstandigheden en neerslag hebben effect op de zonnepanelen. Met name de toenemende neerslag en bladeren die in het najaar van de bomen vallen, zorgen voor meer vuiligheid op de zonnepanelen.

Wilt u voorkomen dat de status van de zonnepanelen erop achteruitgaat, dan is het belangrijk ze goed te onderhouden. Klim regelmatig het dak op om de zonnepanelen te controleren en ze schoon te maken. Doe dit uiteraard voorzichtig.

Controleer daarna met regelmaat hoeveel de zonnepanelen opleveren. Door ouderdom kan het zonnepaneel minder goed gaan werken en minder opbrengen. Als de opbrengst te hard terugloopt, kan dat een teken zijn dat er iets anders aan het paneel mankeert. Wanneer de zonnepanelen te vervangen is in dat geval afhankelijk van de mogelijkheden voor reparatie.

Wanneer zonnepanelen vervangen

Hoe lang duurt het doorgaans voordat je zonnepanelen vervangt?

Wilt u zonnepanelen kopen, dan kunt u erop rekenen dat ze tot 40 jaar meegaan. Een investering waar u lange tijd profijt van hebt. De levensduur is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen. Betaalt u voor hoge kwaliteit, dan doet u daar op lange termijn uw voordeel mee. Daarnaast is onderhoud van de zonnepanelen van groot belang om ervoor te zorgen dat ze inderdaad de komende 40 jaar hun werk optimaal blijvend doen.

Lees ook: Wanneer is het moment om zonnepanelen te kopen?

Wat gebeurt er met zonnepanelen die worden vervangen?

Wanneer zonnepanelen vervangen worden, kunt u ze recyclen. Dat is afhankelijk van de status van de zonnepanelen, maar in veel gevallen kan het glas van de panelen worden hergebruikt. Het glas krijgt een tweede leven en vervult zijn volgende functie bijvoorbeeld als een gewone venster. Het installatiebedrijf dat de zonnepanelen vervangt, is verplicht om het paneel verantwoord te verwerken en te recyclen. Besluit u eigenhandig de zonnepanelen van het dak te verwijderen, dan kunt u ze naar de milieustraat van uw gemeente brengen.

Hulp bij het vervangen van zonnepanelen

Moet u onverhoopt uw zonnepanelen vervangen, dan kunt u daarvoor de hulp van specialisten inschakelen. Twijfelt u, vraag dan vooral aan de specialist wanneer zonnepanelen vervangen moeten worden en hoe het met de status van uw panelen is gesteld. Voor advies en informatie kunt altijd contact opnemen met de specialisten van Sinnergie. Zij helpen u graag te bepalen of en wanneer uw zonnepanelen aan vervanging toe zijn.