Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Investeren in zonnepanelen, wat brengt het me op?

Bereken zelf de opbrengst van uw zonnepanelen

Overweegt u om over te stappen op zonne-energie en wilt u zonnepanelen op het dak laten plaatsen? Een van de vragen die als eerst op de voorgrond treedt is wat zonnepanelen u opbrengen nadat u erin heeft geïnvesteerd. Dat is op zichzelf een logische vraag, aangezien de aankoop van zonnepanelen een grote hap uit uw portemonnee is. Bovendien wilt u zonnepanelen met het doel maandelijks goedkoper uit te zijn na het krijgen van de energierekening.

Is het inderdaad het geval dat u minder hoeft te betalen voor de energie en levert het zonnepaneel u voldoende op om de investering te vereffenen? In deze blog leest u onder andere waar u rekening mee houdt om de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen te berekenen en welke formule u hiervoor nodig heeft.

zonnepanelen opbrengst

De gemiddelde opbrengst van uw zonnepanelen

Om te achterhalen wat de gemiddelde opbrengst is van zonnepanelen, is het belangrijk met diverse factoren rekening te houden. Immers niet iedere zonnepaneel is hetzelfde en dat geldt nog meer voor de weersomstandigheden die per dag verschillen. De zon laat zich niet iedere dag zien, dus de hoeveelheid warmte die de zonnepaneel opvangt is elke periode anders. Daarbij kunt u onder andere kijken naar de maanden die de meeste energie opleveren, dat zijn de zomermaanden met de meeste zonne-uren, en de wintermaanden waarop u het meest moet stoken. De gemiddelde opbrengst van uw zonnepanelen hangt af van onder andere:

  • De locatie waar uw huis is gevestigd. Hetzelfde geldt wanneer u zonnepanelen voor uw bedrijf wilt
  • De hoeveelheid zonnepanelen die u op het dak laat plaatsen, inclusief de afmetingen en helling van het dak of van de panelen
  • Het vermogen van iedere zonnepaneel
  • Een recente energierekening waaruit u het jaarlijkse energieverbruik kunt opmaken.

Heeft u deze gegevens in kaart, dan wordt de berekening van de opbrengst van uw zonnepanelen des te nauwkeuriger. En om tot die berekening te komen, volgt hieronder de formule die u kunt gebruiken.

Lees ook: wanneer zijn mijn zonnepanelen rendabel?

De opbrengst van zonnepanelen berekenen

Om een inschatting te maken van de opbrengst die uw zonnepanelen opleveren, is de volgende formule (bron: Consumentenbond) nodig:

formule opbrengst zonnepanelen berekenen

Stel u heeft een jaarrekening waarop een verbruik van 3000 kWh op staat vermeld en op uw dak liggen 5 zonnepanelen met een vermogen van 350 Wp. Zijn 5 stuks voldoende om het verbruik van 3000 kWh op te leveren?

formule opbrengst zonnepanelen berekenen - voorbeeld berekening

Om met dit vermogen van de zonnepanelen dezelfde energieopbrengst te krijgen, zijn 5 zonnepanelen niet voldoende. U heeft minimaal 10 zonnepanelen nodig zodat u voldoende opbrengst genereert.

Let wel, dit is een grove berekening waarbij niet alle factoren meegenomen zijn. Wilt u exact weten hoeveel zonnepanelen u moet kopen en hoeveel opbrengst u per jaar kunt verwachten? Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.

Lees ook: 5 gebruikstips om optimaal te profiteren van uw zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen bij Sinnergie

Is uw interesse in zonnepanelen verder aangewakkerd en wilt u voortaan uw huishouden op zonne-energie laten lopen? Met een schatting van wat zonnepanelen u opbrengen kunt u eenvoudig uitrekenen hoeveel zonnepanelen u nodig zult hebben en hoeveel rendement uw investering uiteindelijk oplevert.

Neem vrijblijvend contact met ons op om u in de eerste plaats te laten informeren over een nauwkeurige berekening van de opbrengst en om u daarnaast te laten adviseren over de mogelijkheden. We helpen u graag om zo efficiënt mogelijk te investeren om er vervolgens een zo hoog mogelijke opbrengst uit te halen.