Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Wanneer zijn mijn zonnepanelen rendabel?

Na lang wikken en wegen heeft u het besluit genomen om zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen. In eerste instantie omdat u een bijdrage wilt leveren aan een duurzaam milieu en om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. In de tweede plaats hoopt u dat met het gebruik van zonnepanelen uw energierekening flink keldert, wat ook zeker het geval is. Maar waar u hoopte dat u in de eerste maanden na de installatie al een aanmerkelijk verschil zou zien, blijft deze vooralsnog uit. Dus het logische gevolg is dat u zich afvraagt wanneer uw zonnepanelen rendabel zullen zijn.

In deze blog geven wij u een indicatie van het termijn waarop u doorgaans zult merken dat uw investering in zonnepanelen zich omzet in een terugbetaling. Let wel, deze indicatie is afhankelijk van diverse factoren die per huishouden verschillen. Een exacte berekening van uw termijn vindt u niet in deze blog, maar met onze informatie kunt u die wel zelf maken.

Bereken wanneer zonnepanelen rendabel zijn

Bereken in 6 stappen wanneer uw zonnepanelen rendabel zijn

Ook als u het voornemen heeft zonnepanelen te kopen, zult u nieuwsgierig zijn naar het termijn waarop de terugbetaling van de investering zich laat zien. Met zonnepanelen op uw dak zult u profiteren van lagere energiekosten en van salderingsmogelijkheden. Salderen betekent dat u het teveel aan opgewekte energie als het ware aan uw energieleverancier kunt verkopen. Uw energierekening is dan berekend op basis van het verschil tussen het al geleverde energie en het door u opgewekte energie. Wilt u weten wanneer uw zonnepanelen rendabel zijn, zodat u niet alleen door te salderen uw investering kunt terugverdienen, volg dan het volgende rekenmodel:

  1. Bepaal het aantal zonnepanelen op uw dak en het totale oppervlakte
  2. Bereken de totale kosten die u heeft geïnvesteerd. Neem daarbij ook de installatiekosten en de btw in rekening
  3. Bereken het totale vermogen van de zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp): het maximale vermogen dat door de zonnepaneel onder standaard condities wordt opgewekt. Een standaard zonnepaneel heeft een piekvermogen van ca 370 Wp
  4. Bepaal hoeveel energie op jaarbasis wordt opgewekt door de zonnepanelen, uitgedrukt in kWh
  5. Heeft u inzicht in de huidige elektriciteitsprijzen van uw leverancier, dan weet u op basis van stap 4 hoeveel geld u in het jaar heeft bespaard. Zeker met de grote stijging in de energieprijzen zal dat voor u gunstig uitvallen
  6. Nu u weet hoeveel geld u ieder jaar bespaart, kunt u uitrekenen hoelang het duurt voordat uw zonnepanelen rendabel zijn en u uw uitgaven terugverdient.

Fluctuerende energieprijzen

Wilt u het rendement van uw zonnepanelen berekenen, dan is het belangrijk om naast de salderingsmogelijkheden en de fluctuerende energieprijzen ook rekening te houden met de kwaliteit van uw omvormer. Hier zit doorgaans een garantie op en gaat de omvormer na het termijn van uw terugverdienmodel kapot, dan is er geen man overboord. Heeft u de uitgaven van uw zonnepanelen nog niet terugverdiend en moet u de omvormer vervangen, dan moet u deze kosten weer meenemen in de berekening. Bekijk ten slotte ook wat de verschillen zijn tussen de investering in zonnepanelen voor particulieren en de investering voor bedrijven.

Weten wanneer uw zonnepanelen rendabel zijn? Vraag Sinnergie

Liggen er zonnepanelen bij u op het dak en maakt u dagelijks gebruik van zonne-energie? Dan wilt u weten hoeveel geld u bespaart en wanneer uw zonnepanelen rendabel zijn. Aan de hand van deze blog kunt u een vrij accurate berekening maken van het termijn waarop u uw zonnepanelen terugverdient. Heeft u meer gegevens nodig om het rekenmodel goed in te vullen of komt u er simpelweg niet helemaal uit? Dan kunt u altijd vrijblijvend informeren bij de specialisten van Sinnergie. Neem contact met hun op, zodat zij u kunnen helpen bij de berekening van het termijn waarop uw zonnepanelen rendabel zijn.