Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

4 Voordelen vs. 3 nadelen van zonnepanelen

Denkt u erover zonnepanelen te laten plaatsen op uw dak? Dit kunt u om verschillende redenen overwegen. Met legitieme motivaties in het achterhoofd doet u grondig onderzoek naar de aanschaf van zonnepanelen. Hoeveel moet ik investeren in zonnepanelen voordat ik een rendabel vermogen terugkrijgt? Hoe monteer ik de zonnepanelen op mijn dak? In deze blog wijzen we u op de voordelen en nadelen van zonnepanelen en ontdekt u in hoeverre u profiteert van zonne-energie die u wint uit de panelen op uw dak.

Vier voordelen van zonnepanelen

Of u nu als particulier zonnepanelen wilt aanschaffen of dat u uw bedrijf wilt laten draaien op zonne-energie, aan deze vorm van energiewinning zitten diverse voordelen. Hieronder zetten wij de ze voor u op een rij, zodat u kunt bepalen of u hiervan wilt profiteren.

1. De maandelijkse energierekening die lager uitvalt

Het eerste voordeel van zonnepanelen is de lagere energierekening. Omdat u uw eigen energie opwekt die afkomstig is van een duurzame bron, hoeft u geen stroom te kopen van een energiegigant. De zon staat elke dag aan de hemel en al dan niet verscholen achter stapelwolken doet hij zijn werk in het opwekken van energie. Liggen er zonnepanelen op uw dak, dan worden de energie en warmte omgezet in elektriciteit die u kunt gebruiken voor uw huishouden of voor de werkzaamheden binnen uw bedrijf. Hoewel de winst in de eerste jaren teruggegeven wordt aan de investering van de zonnepanelen, kunt u op termijn rendement halen uit het gebruik van de zonnepanelen. Financieel gezien bent u erg voordelig uit, wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft.

2. Salderingsmogelijkheden

Wilt u financieel nóg voordeliger uit zijn, dan bereikt u dat met de optie om te salderen. Dat betekent dat u aan het eind van het jaar het teveel aan gewonnen zonne-energie als het ware terug verkoopt aan uw energiebedrijf. Voor deze overtollige energie krijgt u een vergoeding.

3. Milieubewust elektriciteit sparen

Algemeen bekend aan het gebruik van zonne-energie is dat u een belangrijke bijdrage levert aan een groener milieu, een volgend voordeel van zonnepanelen. U hoeft niet langer energie te gebruiken die afkomstig is van fossiele brandstoffen die de uitstoot van CO2 bevorderen. U zet zonder veel moeite de energie van de zon om in elektriciteit en laat uw apparatuur daarop draaien. De zonne-energie raakt niet op en met de lange levensduur van de zonnepanelen hoeft u niet meer terug te stappen op enkel gewone energie.

4. Weinig onderhoud en toch een lange levensduur

U heeft weinig omkijken naar uw zonnepanelen, terwijl zij het werk voor u doen. Regelmatig kunt u het dak opklimmen om de zonnepanelen te inspecteren op vuiligheid. Hoe schoner uw zonnepanelen zijn, des te hoger het rendement. Een bijkomend voordeel van zonnepanelen dat al eerder is aangekaart, is de lange levensduur ervan. Dus denkt u dat het te lang duurt voordat u de investering bij de aanschaf terugverdient, dan heeft u het mis. Met een beetje geduld zult u op den duur merken dat uw zonnepanelen voldoende energie opleveren en geld in het laatje brengen.

voordelen nadelen van zonnepanelen

Drie nadelen van zonnepanelen op een rij

Misschien bent u ervan overtuigd dat u zonnepanelen wilt kopen voor op uw dak, maar we willen u toch een eerlijk beeld voorzetten. Zo kunt u de voordelen van zonnepanelen opwegen tegen de nadelen en helder bepalen of de investering voor u is weggelegd. Daarom de nadelen van zonnepanelen voor u uiteengezet:

1. Een grote investering

Om zonnepanelen op uw dak te laten monteren, legt u een grote som geld neer. Dit is een nadeel van zonnepanelen, omdat u niet alleen investeert in het materiaal. Ook het inhuren van een monteur om ze te laten plaatsen kost u geld. Wilt u zonnepanelen kopen, dan betekent het dat u het bedrag met een deel van uw spaargeld in één keer afbetaalt. En hoewel u het bedrag uiteindelijk terugverdient, ziet u het op korte termijn niet terug.

2. Wennen aan de uitstraling van de zonnepanelen

Als u met trots naar uw huis kijkt, omdat hij zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant tot in de puntjes verzorgd is, dan kan het wennen zijn wanneer u zonnepanelen op het dak heeft liggen. Een nadeel van zonnepanelen is dat ze niet per sé fraai zijn en bij de stijl van het huis passen. Dit hoeft geen reden te zijn om geen zonnepanelen te kopen, maar het is wel goed om hier bij stil te staan voordat ze op uw dak liggen. Bovendien gaat het niet alleen om het uiterlijk. Niet elke dak is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Bekijk daarom eerst of het dak van uw huis of bedrijfspand voldoet aan de eisen die hiervoor gesteld zijn.

3. Niet genoeg aan alleen zonnepanelen

Afhankelijk van de apparatuur die u aansluit op het net, kunt u niet altijd uw volledige huishouden laten draaien op zonne-energie. Daarvoor is het netwerk vaak te klein. Onderzoek goed hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van zonne-energie, maar houd er rekening mee dat u nog wel afhankelijk bent van de gewone netstroom. En valt de stroom uit, dan valt u niet automatisch terug op de opslag zonne-energie die u heeft gewonnen

Voordelen en nadelen van zonnepanelen tegen elkaar afgewogen

Heeft u de voordelen en nadelen van zonnepanelen tegen elkaar afgewogen? Wanneer u het voornemen heeft om een serie zonnepanelen te kopen voor op uw dak, dan zult u uiteindelijk merken dat de voordelen het winnen van de nadelen. En bent u er nog niet helemaal uit of twijfelt u nog, laat u dan informeren door de specialisten van Sinnergie. U kunt vrijblijvend contact opnemen om meer te weten te komen over de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen.