Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Zonnepanelen schoonmaken? Hoe & wanneer (incl. 6 tips)!

Hoe maak ik zonnepanelen schoon?

Bladeren, zand en vogelpoep. U komt het na verloop van tijd allemaal tegen op uw zonnepanelen. Schoonmaken is niet alleen goed voor de levensduur van uw panelen, het oogt ook gewoon frisser op uw dak. En wanneer zonnepanelen bedekt zijn met vuil werken ze ook minder. Ze vangen minder zonlicht op. Schoonmaken kan en is dus zeker aan te raden. Een flinke regenbui spoelt niet al het hardnekkig vuil, zoals vogelpoep, weg.

Maar hoe maak ik zonnepanelen schoon? Wanneer is de beste tijd voor een schoonmaakbeurt? En hoe doe ik dat allemaal zo veilig mogelijk? In dit artikel geven we antwoord op die vragen.

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Vaak hoeft u niet het dak op om de zonnepanelen te reinigen. In principe is één keer in de vijf jaar voldoende. Dat is een gemiddelde. Het weer heeft er zeker invloed op. In de herfst kunt u (veel) last krijgen van bladeren die de panelen bedekken. In dat geval is het verstandig om wat vaker dan één keer in de vijf jaar uw zonnepanelen schoon te maken. Ook in periodes wanneer er weinig regen valt is schoonmaken vaker nodig. Maar in een land als Nederland regent het vaak dus worden de panelen op die manier goed schoon gespoeld. U ziet ook vaak zelf wel of het nodig is om de panelen al dan niet te reinigen. Meestal valt het mee. U heeft dus eigenlijk amper onderhoud. 

Wanneer is de beste tijd om zonnepanelen te reinigen?

In de lente- en zomermaanden (mei, juni, juli) zijn er de meeste zonuren. Controleer dus zeker even voor deze maanden of uw panelen toe zijn aan een schoonmaakbeurt. Want u wilt immers zeker in de zomer profiteren van de zonnepanelen.

6 schoonmaaktips:

Tip 1: denk om uw veiligheid

Allereerst is uw veiligheid natuurlijk het belangrijkste. Schakel de zonnepanelen dus helemaal uit voordat u begint met schoonmaken. Kom niet aan de kabels en zorg ook altijd voor valbescherming als u het dak op gaat. Het schoonmaken kan in veel gevallen gewoon vanaf de grond met een uitschuifbare wisser.

Tip 2: kies een bewolkte dag

Voor het schoonmaken kunt u het beste een bewolkte dag kiezen. Anders droogt het water snel weer op op de panelen, wat vlekken kan veroorzaken.

Tip 3: geen bijtende schoonmaakmiddelen

Gebruik voor het schoonmaken een zachte borstel en het liefst biologisch schoonmaakmiddel. Is het vuil hardnekkig? Gebruik dan een spons met ontkalkt water. Vuil hecht zich minder makkelijk aan uw zonnepanelen wanneer u ze schoonmaakt met ontkalkt water.

Gebruik absoluut geen bijtende middelen en ook geen hogedrukspuit. Zonnepanelen kunnen veel druk aan van een pak sneeuw of een flinke hoosbui, maar een hogedrukspuit gaat een stap te ver. Water kan zo tussen de cellen komen of het glas beschadigen. Iets wat u niet wilt.

Tip 4: droog vuil eerst

Haal eerst het droge vuil van uw zonnepanelen. Denk aan bijvoorbeeld bladeren of takjes.

Tip 5: aan de lucht laten drogen

Wanneer u alles grondig hebt gereinigd, hoeft u de panelen niet droog te maken. Laat het aan de lucht drogen om zo krassen en vlekken op de zonnepanelen te voorkomen.

Tip 6:  leun niet op de zonnepanelen

Probeer zo min mogelijk op de zonnepanelen te leunen. Er op staan of zitten is dan ook zeker niet aan te raden, wilt u de panelen niet beschadigen.

Ook profiteren van zonnepanelen? Sinnergie.

U ziet: zonnepanelen zijn heel onderhoudsvriendelijk. Gemiddeld één keer in de vijf jaar vragen ze om een schoonmaakbeurt. Tussendoor hoeft u het alleen maar even te controleren in periodes van weinig regen of in de herfst, wanneer er veel bladeren vallen. Naast het onderhoudsvriendelijke, bespaart u met zonne-energie ook op uw energierekening. Meer weten over hoe u kunt profiteren van zonnepanelen? Neem gerust contact op of vraag via onderstaande knop een vrijblijvende offerte aan.