Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Wat gebeurt er met zonnepanelen als de stroom uitvalt?

Wat zonnepanelen doen als de stroom uitvalt

De zonnepanelen die op uw dak liggen, hebben in de afgelopen tijd een hoeveelheid zonne-energie gewonnen. Zeker wanneer de zon zich veelvuldig heeft laten zien, maakt u daar dankbaar gebruik van. Wat nu als de stroom uitvalt? Kunt u dan nog steeds rekenen op de zonnepanelen? In deze blog leest u wat zonnepanelen doen als de stroom uitvalt.

Hoe werken zonnepanelen?

Voordat we kunnen vaststellen wat er gebeurt met de zonnepanelen tijdens stroomuitval, is het handig om te omschrijven hoe ze in een normale situatie werken. Daarmee wordt voor u helder hoe zonnepanelen reageren op een stroomstoring.

Om te beginnen vangen de zonnepanelen op uw dak de warmte van de zon op. Hoe feller de zon, des te meer energie u kunt genereren. Maar ook als de zon zich achter wolken schuilhoudt, is het mogelijk zonne-energie op te wekken. De zonne-energie wordt doorgestuurd naar een omvormer waar de energie wordt omgezet in elektriciteit. De zonnepanelen zijn aangesloten op uw meterkast waar de stroom vervolgens naartoe wordt geleid.

Nu kan het zijn dat u meer stroom wint dan gebruikt. Het overschot aan stroom levert u automatisch terug aan de energieleverancier waar u bij aangesloten bent. Op uw beurt krijgt u een vergoeding voor de stroom die de leverancier van u heeft ontvangen.

kaarslicht omdat er geen stroom is

Hoe kan ik stroom blijven gebruiken tijdens een stroomstoring?

Wilt u toch voorkomen dat al uw apparatuur uitvalt bij een stroomstoring? Dat kan. Een extra thuisaccu die u aansluit op de omvormer en meterkast, kunt u als back up gebruiken. De stap waarbij het teveel aan zonne-energie terug wordt geleverd aan uw energieleverancier wordt nu opgeslagen in de thuisaccu. Dus zodra de stroom uitvalt, kunt u terugvallen op de thuisaccu.

Als er zelden een stroomstoring bij u thuis plaatsvindt, dan is de thuisaccu een bijzonder kostbare investering. Het is aan te raden deze alleen te kopen als u het echt nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld als u volledig zelfvoorzienend leeft en niet bent aangesloten bij een energiebedrijf. In die gevallen is het prettig als u een buffer met energie heeft opgebouwd op het moment dat de zonnepanelen te weinig zonne-energie hebben gegenereerd. Ook als u afgelegen woont en vaak last heeft van stroomuitval, zijn zonnepanelen en een thuisaccu handige oplossingen.

Lees ook: zonne-energie versus windenergie

Advies nodig over zonnepanelen bij stroomuitval?

Heeft u geregeld te maken met stroomuitval en wilt u weten hoe u op dergelijke momenten het meest profiteert van uw zonnepanelen? Neem contact op en leg ons uw persoonlijke situatie aan ons voor. Ook als u zonnepanelen voor uw bedrijf heeft, kunt u hier uiteraard met ons over sparren. Samen bepalen we welke stappen u kunt ondernemen om het maximale te halen uit zonnepanelen tijdens een stroomuitval.