Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Waarom moet ik mijn zonnepanelen vervangen?

Waarom u mogelijk uw zonnepanelen moet vervangen

Heeft u zonnepanelen op het dak liggen, dan wilt u zolang u op het adres woont, optimaal van de panelen gebruikmaken. U heeft een grote investering gedaan bij de aankoop van de zonnepanelen en dat is niet voor niets geweest. Na het passeren van de terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar is het nog steeds de bedoeling dat de zonnepanelen hun werk goed doen. Net als ander apparatuur hebben ook zonnepanelen een bepaalde levensduur waarin ze op hun best presteren. In deze blog leest u hoe lang zonnepanelen meegaan en waarom u uw zonnepanelen mogelijk moet vervangen.

De gemiddelde leeftijd van zonnepanelen

Bij het kopen van zonnepanelen houdt u in eerste instantie wellicht rekening met de terugverdientijd die gemiddeld 7 jaar beslaat. Na deze periode heeft u in principe de kosten voor de zonnepanelen terugverdiend en leveren de panelen 100% winst op. In de eerste jaren na aankoop heeft u al voordeel gehad van de zonnepanelen dankzij de lagere energiekosten en de mogelijkheden tot salderen. Is de terugverdientijd verstreken, dan is het nog steeds de bedoeling om er optimaal van de profiteren.

Dat kan gelukkig. Na de terugverdientijd zijn de zonnepanelen nog niet op een vijfde van de levensduur. Die bedraagt namelijk gemiddeld 40 jaar. Wel moet u daarbij rekening houden met de diverse componenten waaruit de panelen zijn opgebouwd. De omvormer heeft bijvoorbeeld een levensduur van zo’n 15 jaar, dus zult u mogelijk al eerder moeten vervangen.

Reden om mijn zonnepanelen te vervangen

Waarom u uw zonnepanelen moet vervangen, wordt bepaald door de kwaliteit waarmee ze presteren. Naarmate de panelen ouder worden, zullen ze minder goed gaan presteren. Dit heeft tot gevolg dat het rendement van uw energiewinst lager wordt. De zonnepanelen leveren minder energie op, dus u profiteert er niet meer optimaal van.

De zonnepanelen zullen na 40 jaar nog werken, dus u bent niet genoodzaakt ze te vervangen. Maar wilt u de levering optimaliseren en er het maximale uit halen, dan is het verstandig deze stap wel te nemen.

Waarom zonnepanelen vervangen

Wanneer moet ik de zonnepanelen vervangen?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen bedraagt 40 jaar. Het is een gemiddelde en niet een absoluut getal dat geldt voor de panelen op uw dak. Hoe weet u dan wanneer u de zonnepanelen moet vervangen? Dit kunt u het beste checken door de prestaties van de panelen goed in de gaten te houden. Noteer maandelijks hoeveel energie ze opleveren, zodat u na verloop van tijd kunt zien of er een lijn zit in de resultaten. Is de gemiddelde opbrengst stabiel of ziet u een duidelijke achteruitgang?

Kan ik de levensduur van mijn zonnepanelen verlengen?

Zelf heeft u ook invloed op de levensduur van de zonnepanelen. Een schoonmaak- of onderhoudsbeurt die op regelmatige basis gebeurt, zorgt ervoor dat u de kwaliteit van de zonnepanelen maximaal behoudt. Laat af en toe een expert langskomen die met een vakkundig oog de staat van de zonnepanelen inspecteert. Door voortdurend alert te blijven op de opbrengst en kwaliteit van uw zonnepanelen, kunt u de levensduur van de zonnepanelen zo lang mogelijk verlengen en heeft u voorlopig geen reden om ze te vervangen.

Zonnepanelen vervangen met hulp van Sinnergie

Het vervangen van zonnepanelen is opnieuw een kostenpost die u voorlopig wilt ontwijken. Toch is het goed om hier alert op te zijn en de opbrengst van uw panelen in de gaten te houden. Waarom u uw zonnepanelen moet vervangen heeft namelijk te maken met de kwaliteit die mogelijk ver achteruit is gegaan en de gedaalde opbrengst. Houdt deze gegevens goed in de gaten. Heeft u vragen over de zonnepanelen op uw dak en of die toe zijn aan vervanging? Neem vrijblijvend contact met ons op voor informatie en persoonlijk advies.