Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

U wilt de overstap maken op zonne-energie. Maar hoeveel zonnepanelen heeft u dan eigenlijk nodig om er optimaal van te profiteren? We leggen u uit hoe u het aantal panelen berekent en waar u op moet letten.

Dit heeft u nodig voor de berekening aantal zonnepanelen

  • Uw stroomverbruik
  • Oppervlakte van uw dak en de afmeting van de zonnepanelen
  • Vermogen van de zonnepanelen
  • Hellingshoek en richting van uw dak

Uw stroomverbruik

Feitelijk geldt: hoe meer personen in een huishouden, des te meer stroom er ook wordt verbruikt. Ook zijn er bepaalde apparaten die meer energie vragen, zoals de elektrische kachel of een oude koelkast. Een gemiddeld huishouden verbruikt rond de 3.500 kWh per jaar.

Het meest ideaal is dat u precies genoeg zonnepanelen hebt om uw totale stroomverbruik mee op te wekken. Uw energierekening vertelt u hoeveel stroom uw huishouden op dit moment per jaar verbruikt. Verwacht u meer stroom nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat u elektrisch gaat rijden? Dan moet u iets boven dat verbruik gaan zitten.

hoeveel zonnepanelen heb ik nodig dakhelling

Oppervlakte dak en formaat zonnepanelen

De grootte van uw dak bepaalt natuurlijk uiteindelijk hoeveel zonnepanelen u er op kwijt kunt. En daarbij ook het formaat van de panelen zelf. Zonnepanelen zijn gemiddeld 165 x 100 centimeter. Kleinere panelen leveren minder energie op en grotere zijn vaak onhandig. Omdat je ook te maken hebt met obstakels op het dak, zoals een schoorsteen of dakkapel. Ook hoe de schaduw op uw dak valt is van belang voor het plaatsen van de panelen. En ook dat bepaalt weer hoeveel u er nodig heeft.

Vermogen (Wattpiek) van de zonnepanelen

Over het algemeen geldt: hoe duurder het zonnepaneel, hoe meer vermogen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Zonnepanelen kunnen als vermogen 355 of 360 Wp hebben. Wanneer u 10 panelen hebt met 355 Wp dan wekt in het eerste jaar al snel ruim 3000 Kwh op. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3.500 kWh per jaar.

Let er wel op dat als u de zonnepanelen op uw dak heeft liggen, er vuil en bladeren de panelen kunnen bedekken. Dit heeft invloed op de energie opbrengst. Lees hier wanneer en hoe vaak u zonnepanelen moet schoonmaken.

Hellingshoek en richting van uw dak

Tot slot de hellingshoek en de richting van uw dak. Bij een ideale hellingshoek (35 graden) wekken de zonnepanelen het meeste stroom op. Is de hellingshoek van uw dak bijvoorbeeld 50 graden? Of misschien 20? Dan leveren ze minder energie op en dus zou u in principe meer nodig moeten hebben om meer stroom op te wekken (mits ruimte op uw dak).

Hetzelfde geldt voor de richting van uw dak. Is dat het zuiden? Dan profiteren de panelen van de meeste zonuren en dus ook de meeste stroom. Een dak op het oosten of westen is ook nog steeds prima, maar levert wel rond 20% minder stroom op. Heeft u een plat dak? U kunt dan de panelen naar het zuiden laten wijzen.

Zonnepanelen kopen? Vraag advies van Sinnergie

Heeft u vragen over hoeveel zonnepanelen u nodig hebt? En of uw dak daarvoor geschikt is? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.