Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Zonnepanelen subsidie 2023

Subsidie zonnepanelen 2023, welke mogelijkheden zijn er?

Wanneer u kiest voor zonnepanelen kiest u voor een slimme investering in de toekomst, maar ook voor duurzaamheid. Het begrip duurzaamheid wordt steeds belangrijker binnen de Nederlandse samenleving. Door financiële regelingen stimuleert de overheid energiebesparende regelingen. Ook in 2023 doet de Nederlandse overheid er alles aan om het aanschaffen van zonnepanelen voor particulieren zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zeker nu de gaskosten de pan uit rijzen.

Op deze pagina vindt u de mogelijkheden van subsidie voor zonnepanelen in 2023 zodat u hiervan op de hoogte bent.

Lokale subsidie zonnepanelen 2023

Er zijn geen landelijke subsidies meer voor het aanschaffen van zonnepanelen. Dit is namelijk sinds 2013 niet meer het geval. Wel kunt u kijken naar de subsidiemogelijkheden binnen uw gemeente. Via de energiesubsidiewijzer vindt u een actueel overzicht van uw gemeente. Het kan ook voorkomen dat een gemeente regelingen heeft die niet op de energiesubsidiewijzer te vinden zijn.

Voor subsidie voor zonnepanelen in 2023 kan het in een gemeente ook zijn dat ze een regeling hebben om voordelig zonnepanelen te kopen. Dit is meestal een lening met een lage rente of een eenmalig bedrag. Stel dat u samen met andere inwoners gezamenlijk zonnepanelen wilt kopen, dan wordt dit natuurlijk erg gestimuleerd. Het gaat hierbij dan niet om een subsidie voor het aanschaffen van de zonnepanelen, maar voor het organiseren van bijvoorbeeld een gezamenlijke actie. De regelingen verschillen per gemeente, dus informeer u goed over hoe de subsidie voor zonnepanelen in 2023 is binnen uw gemeente.

De terugleversubsidie per 2023

Afhankelijk van het jaar waarin u zonnepanelen heeft gekocht, krijgt u te maken met terugleversubsidie die geldt voor zelf opgewekt stroom. Hiermee betaalt u geen energiebelasting, btw en andere leveringskosten over de zelf opgewekte stroom. Heeft u in het afgelopen jaar zonnepanelen gekocht, dan kunt u in ieder geval tot en met 2023 een salderingsregeling treffen, waarbij u niet gebruikte stroom terug levert aan het energienet. De energiekosten kunt u hierdoor laag houden. Per opgewekte kWh ontvangt u een terugleversubsidie. Daarvan wordt een bedrag vergoed door de energieleverancier en de rest door de overheid. De salderingsregel geldt naar alle waarschijnlijkheid nog tot 1 januari 2025. Vanaf dan wordt de regeling langzaam afgebouwd.

Energiebespaarlening

Wilt u graag zonnepanelen kopen, maar beschikt u niet over de financiële middelen om zonnepanelen te kopen?  Dan kunt u daarvoor een energiebespaarlening afsluiten. U kunt met die lening uw zonnepaneleninstallatie financieren. De voorwaarde is echter wel dat u dit combineert met een andere duurzame maatregel. Met een energiebespaarlening mag u maximaal 75% van het totale leenbedrag gebruiken voor zonnepanelen. De 25% die over blijft moet dus besteed worden aan een duurzame maatregel. Denk echter goed na over het aangaan van een lening.

BTW op zonnepanelen terugvragen

U kunt een BTW teruggave doen van zonnepanelen. Zo kunt u 21% voor zowel de aanschaf als de installatie terugvragen. Dit geldt zowel voor de particuliere als de zakelijke klant. Echter is het bij de particuliere klanten wel zo dat u zich moet aanmelden als zelfstandig ondernemer. Niet bij de Kamer van Koophandel, maar via de Belastingdienst. U ontvangt dan de BTW terug minus een forfait.

Bent u van plan om in 2023 zonnepanelen te kopen, dan hoeft u waarschijnlijk geen btw te betalen over de aankoop en installatie. We zeggen waarschijnlijk, omdat deze regeling van de overheid nog niet overheid. Maar wilt u in 2023 verduurzamen met zonnepanelen, dan is het zeker de moeite waard dit in de gaten te houden.

Hulp nodig bij subsidie voor zonnepanelen in 2023?

Er zijn dus verschillende opties die helpen om zo voordelig mogelijk zonnepanelen te kopen en daarmee te investeren. U bespaart op energiekosten en draagt tevens bij aan een duurzame wereld. Wilt u meer weten over wat zonnepanelen voor u kunnen betekenen? Neem dan via onderstaande knop contact met ons op. Wij kunnen u dan ook alles vertellen over de subsidieregeling voor zonnepanelen die in 2023 geldt binnen uw gemeente.