Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Ik accepteer de privacyvoorwaarden

Zonnepanelen subsidie 2022

Subsidie zonnepanelen 2022, welke mogelijkheden zijn er?

Wanneer u kiest voor zonnepanelen kiest u voor een slimme investering in de toekomst, maar ook voor duurzaamheid. Het begrip duurzaamheid wordt steeds belangrijker binnen de Nederlandse samenleving. Door financiële regelingen stimuleert de overheid energiebesparende regelingen. Ook in 2022 doet de Nederlandse overheid er alles aan om het aanschaffen van zonnepanelen voor particulieren zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

In deze blog leest u over de mogelijkheden van subsidie voor zonnepanelen in 2022 zodat u hiervan op de hoogte bent.

Lokale subsidie zonnepanelen 2022

Er zijn dus geen landelijke subsidies meer voor het aanschaffen van zonnepanelen. Dit is namelijk sinds 2013 niet meer het geval. Wel kunt u kijken naar de subsidie mogelijkheden binnen uw gemeente. Via de energiesubsidiewijzer vindt u een actueel overzicht van uw gemeente. Het kan ook voorkomen dat een gemeente regelingen die niet op de energiesubsidiewijzer te vinden zijn.

Voor subsidie zonnepanelen in 2022 kan het in een gemeente ook zijn dat ze een regeling hebben om voordelig zonnepanelen te kopen. Dit is meestal een lening met een lage rente of een eenmalig bedrag. Stel dat u samen met andere inwoners gezamenlijk zonnepanelen willen kopen dan wordt dit natuurlijk erg gestimuleerd. Het gaat hierbij dan niet om een subsidie voor het aanschaffen van de zonnepanelen, maar voor het organiseren van bijvoorbeeld een gezamenlijke actie. De regelingen verschillen per gemeente dus informeer u goed over hoe de subsidie zonnepanelen in 2020 binnen uw gemeente is.

De terugleversubsidie per 2022

Waar we in 2022 nog wel mee te maken krijgen is de terugleversubsidie die geldt voor zelf opgewekt stroom. Hiermee betaalt u over de zelf opgewekte stroom geen energiebelasting, btw en andere leveringskosten. De energiekosten kunt u hierdoor laag houden. De stroom die u niet zelf gebruikt levert u terug aan het energienet, ook wel salderen genoemd. U ontvangt daarvoor een terugleversubsidie voor per opgewekte kWh. Daarvan wordt een bedrag vergoed door de energieleverancier en de rest door de overheid. Deze salderingsregel geldt nog tot 1 januari 2023. Vanaf dan wordt de regeling langzaam afgebouwd tot 2031.

Energiebespaarlening

Wilt u graag zonnepanelen kopen, maar beschikt u niet over de financiële middelen om zonnepanelen te kopen?  Dan kunt u daarvoor een energiebespaarlening afsluiten. U kunt met die lening uw zonnepanelen installatie financieren. De voorwaarde is echter wel dat u dit combineert met een andere duurzame maatregel. Met een energiebespaarlening mag u maximaal 75% van het totale leenbedrag gebruiken voor zonnepanelen. De 25% die over blijft moet dus besteed worden aan een duurzame maatregel. Denk echter goed na over het aangaan van een lening.

BTW op zonnepanelen terugvragen

U kunt een BTW teruggave doen van zonnepanelen. Zo kunt u 21% voor zowel de aanschaf als de installatie terugvragen. Dit geldt zowel voor de particuliere als de zakelijke klant. Echter is het bij de particuliere klanten wel zo dat u zich moet aanmelden als zelfstandig ondernemer. Niet bij de Kamer van Koophandel, maar via de Belastingdienst. U ontvangt dan de BTW terug minus een forfait.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om zo voordelig mogelijk zonnepanelen te kopen en daarmee te investeren. U bespaart op energiekosten en draagt tevens ook bij aan een duurzame wereld. Wilt u meer weten over wat zonnepanelen voor u kunnen betekenen? Neem dan via onderstaande knop contact met ons op. Wij kunnen u dan ook alles vertellen over de subsidie voor zonnepanelen in 2020 binnen uw gemeente.