Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Zonnepanelen subsidie voor bedrijven 2025

Subsidie zonnepanelen voor bedrijven in 2025

Zonne-energie blijft een slimme keuze voor bedrijven die zowel hun energieverbruik willen verlagen als hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. De aanschaf van zonnepanelen vereist een forse investering, maar met de juiste subsidies en regelingen kan dit financieel aantrekkelijker worden gemaakt. In 2025 zijn er diverse mogelijkheden om als bedrijf te profiteren van belastingvoordelen en subsidies voor duurzame energie. Heeft u een bedrijf en wilt u zonnepanelen aanschaffen? In deze blog leest u over zonnepanelen subsidie voor bedrijven 2025 en voor welke regeling of subsidie u in aanmerking komt en hoe het te werk gaat. 

De belangrijkste subsidies voor bedrijven bij de aanschaf van zonnepanelen in 2025

Zonnepanelen zijn een aanzienlijke investering, maar de diverse beschikbare subsidies maken het aantrekkelijker voor bedrijven om de overstap naar duurzame energie te maken. De subsidies die voor uw bedrijf in aanmerking komen, hangen meestal af van de grootte van uw bedrijf en uw energieverbruik.

1. Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is een fiscale regeling die bedrijven in staat stelt om een significant percentage van hun investeringskosten af te trekken van de fiscale winst. Dit is geen directe subsidie, maar wel een belastingvoordeel dat kan oplopen tot 45% van de investeringskosten in 2025. Dit geldt voor zowel de aanschaf van zonnepanelen als andere duurzame technologieën. De EIA maakt het financieel aantrekkelijker om in zonnepanelen te investeren.

2. SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie)

De SDE++ regeling is bedoeld voor bedrijven met een groot energieverbruik (bijvoorbeeld voor bedrijven die meer dan 100.000 kWh per jaar verbruiken). De regeling heeft als doel bedrijven te stimuleren om duurzame energie te produceren, en is bedoeld voor grootschalige investeringen in zonnepanelen. De subsidie is gericht op bedrijven die zelf groene stroom willen produceren en terugleveren aan het net. In 2025 blijft deze regeling belangrijk voor bedrijven die grotere zonne-energiesystemen willen installeren.

3. Salderingsregeling voor bedrijven in 2025

Net als particulieren kunnen ook bedrijven met een klein dak en een aansluiting van maximaal 3x80A (kleine bedrijven) gebruikmaken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat de stroom die niet direct wordt verbruikt, teruggeleverd wordt aan het net en verrekend wordt met het verbruik van het bedrijf. Let wel op: de salderingsregeling zal naar verwachting per 2027 geleidelijk worden afgebouwd, dus het is verstandig om snel te profiteren van deze regeling.

4. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De MIA biedt bedrijven de mogelijkheid om tot 36% van de investeringskosten in duurzame bedrijfsmiddelen af te trekken van hun fiscale winst. Dit geldt niet alleen voor zonnepanelen, maar ook voor andere milieuvriendelijke technologieën die aan de eisen van de regeling voldoen. De MIA is vooral relevant voor mkb-bedrijven die willen investeren in duurzame apparatuur, inclusief zonnepanelen.

5. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De VAMIL biedt bedrijven de mogelijkheid om tot 75% van de investeringskosten in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen af te schrijven. Dit zorgt voor belastingvoordelen in de eerste jaren na de investering. De VAMIL kan in combinatie met de MIA worden toegepast voor zonnepanelen, wat de belastingbesparing verder vergroot.

6. Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Hoewel de KIA primair bedoeld is voor algemene bedrijfsmiddelen, kan deze ook van toepassing zijn op de aanschaf van zonnepanelen. De KIA geldt voor investeringen in bedrijfsmiddelen tot € 500.000 (inclusief zonnepanelen). De aftrek varieert, afhankelijk van het investeringsbedrag, maar biedt een belastingvoordeel voor bedrijven die kleinere hoeveelheden zonnepanelen aanschaffen.

7. BTW-teruggave op zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op, en als uw bedrijf meer stroom opwekt dan het verbruikt, kunt u de 21% BTW die u hebt betaald bij de aanschaf van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren bij de initiële kosten van de installatie.

8. Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Voor bedrijven die minder dan 50.000 kWh per jaar verbruiken, blijft de ISDE-subsidie relevant. De regeling biedt een vast subsidiebedrag van €125 per kW piekvermogen voor de installatie van zonnepanelen. De aanvraag dient voorafgaand aan de aanschaf van zonnepanelen te worden ingediend.

Hulp nodig bij de aanvraag van subsidies voor zonnepanelen in 2025? Sinnergie staat voor u klaar

Met de verschillende subsidies en belastingvoordelen is het zeker de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen voor uw bedrijf. De investering verdient zichzelf snel terug, vaak binnen 6 tot 8 jaar. De subsidies en de BTW-teruggave kunnen een aanzienlijk deel van de initiële kosten dekken.

Heeft u vragen over de mogelijkheden voor subsidies in 2025? Neem dan gerust contact met ons op voor advies en een vrijblijvende offerte. Wij helpen u graag verder met het aanvragen van de juiste subsidies en het realiseren van een duurzame toekomst voor uw bedrijf.