Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Zonnepanelen subsidie voor bedrijven 2024

Subsidie zonnepanelen voor bedrijven in 2024

Zonne-energie is erg aantrekkelijk. Door zonnepanelen aan te schaffen draagt u bij aan een beter milieu, uw energierekening gaat omlaag en u verdient de investering relatief snel terug. Het is een grote investering, maar toch wil de overheid bedrijven en ook particulieren stimuleren om gebruik te gaan maken van duurzame energie. Dit wordt gedaan door verschillende regelingen of subsidies. Heeft u een bedrijf en wilt u zonnepanelen aanschaffen? In deze blog leest u over zonnepanelen subsidie voor bedrijven 2024 en voor welke regeling of subsidie u in aanmerking komt en hoe het te werk gaat. 

De belangrijkste subsidies voor bedrijven bij de aanschaf van zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is een grote investering en daarom wordt het een stuk aantrekkelijker als u een subsidie kunt ontvangen. Er zijn verschillende subsidies waar u als bedrijf voor in aanmerking kunt komen. Welke u precies voor in aanmerking komt is afhankelijk van de grootte van uw bedrijf wat vaak gelijkstaat aan het energieverbruik. 

  • EIA

EIA staat voor energie-investeringsaftrek en is een fiscale aftrekpost. U ontvangt geen subsidiebedrag, maar bespaart door minder belasting af te dragen. 

  • SDE++

Stimulering Duurzame Energieproductie kunt u aanvragen als u een grootverbruik aansluiting hebt. Dit betekent groter dan 3 x 80A x 230V =55 kW

Salderingsregeling voor bedrijven in 2024

Als bedrijf met een klein dak en een aansluiting tot en met 3x80A mag u, net als particulieren gebruikmaken van de salderingsregeling. Hierbij wordt de stroom die opgewekt is, maar niet wordt gebruikt, terug geleverd aan het energienet. Dit wordt vervolgens weer verrekent met het verbruik van uw bedrijf. Let goed op bij deze salderingsregeling, want de plannen zijn er om per 2027 de salderingsregeling af te schaffen. 

Milieu investeringsaftrek (MIA)

U kunt gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA) als u investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Daarbij kunt u tot maximaal 36% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Die aftrek komt boven op de reguliere afschrijving. U betaalt dus minder belasting. De aftrek geldt voor:

  • Aanschafkosten;
  • De kosten die u maakt wanneer uw bedrijf het bedrijfsmiddel zelf maakt;
  • Aanpassingskosten of de aankoop van nieuwe onderdelen;
  • Alleen voor mkb: kosten die u maakt voor milieuadviezen.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) is te vergelijken met de MIA. Ook van deze regeling kunt u gebruikmaken wanneer u investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Waarbij u met de MIA van een investeringsaftrek kunt profiteren die kan oplopen tot 36%, is het mogelijk om met de VAMIL 75% van de investeringskosten af te schrijven. Minder belasting dus.

Hoewel de MIA en VAMIL twee aparte regelingen zijn, worden ze vaak in combinatie gebruikt. Ze raadplegen namelijk dezelfde gezamenlijke lijst: de milieulijst. Hierop staan alle bedrijfsmiddelen vermeld die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL.

Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Waar het bij de eerder genoemde subsidies echt gaat over duurzame energie, is de kleinschaligheidsaftrek bedoeld voor de algemene bedrijfsmiddelen die elk bedrijf kan gebruiken om de werkzaamheden uit te voeren. Dat kan een laptop zijn of gereedschap, maar zeker ook zonnepanelen. Welk bedrag u mag aftrekken van de belasting is afhankelijk van hoeveel u investeert.

Belangrijk is dat de aparte kosten minimaal €450 zijn. Die laptop van €300 telt dus niet mee, maar zonnepanelen wel. In totaal moet u in een bepaalde periode meer dan €2300 (excl. BTW) in bedrijfsmiddelen hebben geïnvesteerd.

BTW-teruggave op zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op. U kunt dus zomaar meer stroom hebben geproduceerd dan dat u hebt verbruikt. Dat maakt u feitelijk een energieleverancier, omdat u de het overschot aan energie terug levert aan het net. Dit betekent dat u na het aanschaffen en installeren van uw PV-zonnepanelen 21% BTW terug kunt vragen van de belastingdienst. Meer over de BTW-teruggaveregeling leest u hier.

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Wanneer u relatief weinig energie gebruikt als bedrijf, loont het ook om zonnepanelen te plaatsen. Voor deze kleinverbruikers geldt vanaf 2021 de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Voorwaarde is onder meer dat u minimaal 50.000 kWh netto in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag heeft verbruikt. Ook moet u de installatie laten uitvoeren en mag u dat niet zelf doen. 

Let er ook op dat u eerst deze subsidie aanvraagt en dan pas de koopovereenkomst van de panelen sluit. De subsidie voor zonne-energie bedraagt €125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

Hulp nodig bij bedrijfssubsidie voor zonnepanelen in 2024?

U ziet hoeveel mogelijkheden er zijn om zoveel mogelijk te kunnen besparen op uw zonnepanelen. Maar zelfs zonder de subsidies voor bedrijven voor zonnepanelen bent u voordelig uit. Uw investering verdient zichzelf snel terug. Gemiddeld is dat over een periode van 6 tot 8 jaar. Met alle subsidies en de BTW-teruggave heeft u nu al een deel van de investering terugverdiend. Dus de aanschaf van zonnepanelen is altijd een goed keus. En daarmee helpen we u ook graag verder. Vraag een offerte aan of klik op onderstaande knop voor meer informatie. Heeft u vragen over de mogelijkheden voor subsidies in 2024? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie