Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Terugverdientijd van zonnepanelen

Hoe lang is de terugverdientijd van zonnepanelen? Een vraag die u zich natuurlijk stelt als u zonne-energie overweegt. Want zonnepanelen kopen is een investering. Gemiddeld gezien heeft u die investering na 7 jaar terugverdiend. Daarna heeft u als het goed is nog vele jaren plezier van gratis zonnestroom. En hoe eerder u met zonnepanelen begint, des te eerder u kunt profiteren van een flinke besparing op uw energierekening en de uiteindelijke terugverdientijd. In dit artikel leggen we u uit welke factoren invloed hebben op die terugverdientijd van uw zonnepanelen.

5 factoren welke invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen

  1. Aanschafkosten van de zonnepanelen en installatie
  2. Uw energieleverancier en de stroomprijs
  3. Aantal zonuren
  4. Kwaliteit van zonnepanelen en omvormer
  5. Teruglopend vermogen van de zonnepanelen

1. Aanschafkosten van de zonnepanelen en installatie

Hoe lager de aanschafkosten, hoe sneller u de investering in zonnepanelen weer heeft terugverdient. Maar ga daarbij natuurlijk niet meteen voor de laagste prijs. Want ook de kwaliteit van de panelen zelf is van invoed op die terugverdientijd. Bij goedkope zonnepanelen loopt u wellicht het risico dat ze snel stuk gaan. Of dat ze veel minder opbrengen. In dat geval is goedkoop niet alleen duurkoop, maar duurt de terugverdientijd al met al ook langer.

Naast de aanschafkosten moet u ook rekening houden met de kosten voor de gehele installatie. Van het plaatsen van de panelen op uw dak tot het bijplaatsen van een groep in de meterkast. Bij Sinnergie maken we een aantrekkelijk prijskaartje van alle kosten die de koop van panelen komen kijken. Vraag gerust eens een offerte aan. Geheel vrijblijvend.

terugverdientijd zonnepanelen

2. Uw energieleverancier en de stroomprijs

Ook uw energieleverancier speelt een rol in de terugverdientijd. Vooral wanneer u in een jaar meer stroom opwekt dan u verbruikt. De teveel opgewekte stroom kunt u namelijk weer terugleveren. Oftewel salderen. Daar krijgt u dan geld voor terug. De ene energieleverancier biedt hiervoor een (veel) hoger bedrag dan de andere. Hoe meer u op jaarbasis terug kunt krijgen, hoe eerder u de investering weer terug heeft verdient.

3. Aantal zonuren

Zonnepanelen wekken altijd stroom op. Maar wel is dat op zonnige dagen aanzienlijk meer. Dus hoe meer zonuren, des te meer stroom u ook opwekt. En als u ook nog eens kunt salderen, zoals hierboven is uitgelegd, heeft u de investering nog sneller weer terug.

4. Kwaliteit zonnepanelen en omvormer

Wanneer u besluit om de stap te nemen naar zonnepanelen, is de aanschafprijs natuurlijk belangrijk. De beste prijs-kwaliteitsverhouding is nog belangrijker. Bij Sinnergie gaan we ook altijd voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding. U profiteert dan ook van panelen met een levensduur van rond de 25 jaar. Een omvormer gaat over het algemeen iets minder langer mee. Met een omvormer zet u gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Dat is de stroom die u in huis gebruikt.

5. Teruglopend vermogen van de zonnepanelen

Zoals met alles wat u gebruikt, slijten geleidelijk ook zonnepanelen. Op het eind wekken ze minder stroom op dan wanneer ze nog niet zo lang op uw dak liggen. Wel kunt u er zeker van zijn dat onze zonnepanelen de gehele levensduur u voorzien van veel stroom. Tenminste 80% van het oorspronkelijke vermogen.

Snellere terugverdientijd met subsidies en btw-teruggave

Voor zakelijk gebruik zijn er een aantal subsidies die het aanschaffen van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken. Bijvoorbeeld de fiscale aftrekregeling EIA. Deze regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Bekijk hier de zakelijke subsidies.

Particulier? Vraag dan de btw terug op de aanschafprijs. Dit is 21% en dat is al een mooi bedrag die u in uw zak kunt steken. En het is weer een mooie stap dichterbij het terugverdienen van uw investering.

Bereken zelf de terugverdientijd van zonnepanelen

Er zijn veel formules waar u de terugverdientijd van uw zonnepanelen kunt uitrekenen. Dit is wel altijd een schatting. Zoals u heeft kunnen lezen heeft het aantal zonuren bijvoorbeeld ook invloed op de terugverdientijd. Iets waar u geen invloed op heeft. Wilt u zelf uitrekenen wanneer u uw zonnepanelen heeft terugverdiend, gebruik dan dit rekensommetje:

  1. Opbrengst van uw zonnepanelen x het stroomtarief van uw energieleverancier = besparing per jaar in €
  2. Netto investering in zonnepanelen in € / besparing per jaar in € = terugverdientijd van uw installatie