Btw-teruggave over zonnepanelen in 2025
Als u in zonnepanelen investeert, kunt u op termijn flink besparen, zowel op uw energiekosten als op uw belastingaangifte. Zeker nu de energieprijzen blijven fluctueren en de focus op een duurzamere samenleving steeds groter wordt, kan zonne-energie een duurzame en voordelige oplossing zijn. Maar er zijn ook bijkomende kosten, zoals de btw, die jaarlijks kunnen veranderen door beleidsmaatregelen. Hoe zit het met de btw-teruggave over zonnepanelen in 2025? Hieronder vindt u de actuele regels op een rijtje.
Wel of geen btw-teruggave?
Sinds een paar jaar zijn er wijzigingen doorgevoerd in de btw-regeling voor zonnepanelen. Het belangrijkste punt is dat de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen in sommige gevallen wordt verlaagd naar 0%. Dit geldt niet voor alle situaties, dus het is belangrijk om te weten wanneer en voor wie deze regeling van toepassing is.
Voor particulier of zakelijk gebruik
De btw-regeling met een tarief van 0% geldt voornamelijk voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen voor hun woning of voor andere gebouwen op hetzelfde terrein, zoals een garage, schuur of vakantiehuis.
Let op: Als u zonnepanelen voor bedrijven of voor een openbaar gebouw aanschaft, dan blijft het standaard btw-tarief van 21% van toepassing op de levering en installatie van de panelen. Dit geldt ook voor zonnepanelen op daken van bedrijfspanden of op daken van openbare gebouwen.
Producten verwant aan zonnepanelen
Bij zonnepanelen kopen komen vaak andere kosten kijken, zoals de aankoop van kabels, montagemateriaal, omvormers en aanpassingen aan de meterkast. Voor deze producten geldt de btw-regeling van 0% in 2025, mits de zonnepanelen zelf ook onder de btw-regeling vallen. Hetzelfde geldt voor werkzaamheden die specifiek gericht zijn op het installeren van de zonnepanelen.
Als u echter een monteur inschakelt om een omvormer te vervangen nadat deze kapot is, dan valt deze service buiten de btw-teruggaveregeling en wordt er 21% btw gerekend.
Geïntegreerde of niet-geïntegreerde zonnepanelen
In 2025 geldt de btw-regeling ook voor geïntegreerde en niet-geïntegreerde zonnepanelen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen:
- Geïntegreerde zonnepanelen: Dit zijn zonnepanelen die in het dak worden ingebouwd, zodat ze onderdeel worden van de dakbedekking. Deze panelen vallen onder de regeling van 0% btw, zolang ze niet worden geïnstalleerd op een nieuwbouwwoning.
- Niet-geïntegreerde zonnepanelen: Deze panelen worden op het dak bevestigd, maar zijn geen onderdeel van de dakbedekking zelf. Hoewel de btw-regeling voor deze panelen in veel gevallen 0% is, geldt er een uitzondering als de zonnepanelen extra functies vervullen, zoals het genereren van warmte (bijvoorbeeld zonnepanelen die ook voor thermische toepassingen worden ingezet). In dat geval wordt 21% btw gerekend.
Daarnaast geldt voor nieuwbouwwoningen de regel dat zonnepanelen op het dak van een nieuw gebouw onder de standaard btw-regeling van 21% vallen, ook als ze geïntegreerd zijn.
Meer weten over de btw-teruggave in 2025?
De regels rondom btw-teruggave voor zonnepanelen kunnen per situatie verschillen, dus het is belangrijk om goed na te gaan welke regeling voor uw situatie geldt. Als u twijfelt over uw specifieke situatie of vragen heeft over uitzonderingen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag om te begrijpen of u in aanmerking komt voor de btw-teruggave en welke regels voor u van toepassing zijn.