Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Wat zijn in 2023 de regels voor zonnepanelen en btw?

Btw-teruggave over zonnepanelen in 2023

Wilt u investeren in zonnepanelen, dan hoopt u hiermee op termijn voordeliger uit te zijn. Zeker met het stijgen van de gasprijzen en de toenemende druk op het milieu zoekt u de oplossing in het genereren van zonne-energie. Bij het laten leveren en installeren van zonnepanelen komen ook andere kosten kijken die uw aandacht vragen. En die door overheidsbesluiten geregeld kunnen veranderen. Hoe zit dat met de btw-teruggave over zonnepanelen in 2023? We zetten de regels voor u op een rij.

Wel of geen btw-teruggave?

Tot en met vorig jaar betaalde u bij de aankoop en levering van zonnepanelen een vast btw-percentage. Sinds het begin van dit jaar is dit veranderd. In een deel van de situaties waarbij u kiest voor zonnepanelen, hoeft u geen btw meer te betalen. Het tarief van 0% heeft betrekking op een aantal voorwaarden.

Voor particulier of zakelijk gebruik

In de eerste plaats is de regeling geldig voor particulieren die zonnepanelen op of in de buurt van hun woning laten installeren. Een schuur, garage en uitbouw vallen daar ook onder, evenals vakantiewoningen.

Iedere regel heeft uitzondering en dat is ook het geval van btw-teruggave over zonnepanelen. Wilt u zonnepalen op het dak van uw bedrijf laten plaatsen, dan betaalt u 21% btw over de levering en installatie. Dat geldt eveneens voor zonnepanelen op daken van openbare gebouwen.

BTW teruggave zonnepanelen

Producten verwant aan zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen wilt kopen, dan komen daar ook andere zaken bij kijken die nodig zijn voor de installatie. Daarbij kunt u denken aan producten als kabels, montagemateriaal en omvormers, maar ook aanpassingen in de meterkast die worden gedaan ten behoeve van de zonnepanelen. Over deze producten en handelingen hoeft u geen extra btw te betalen. Alleen laat u een monteur komen om een nieuwe omvormer te plaatsen nadat de oude het heeft begeven, dan geldt de btw-regeling van 0% niet. In dat geval betaalt u 21% btw.

Zonnepalen geïntegreerd of niet

Bij het laten plaatsen van zonnepanelen op uw dak, kan het zijn dat u om welke reden dan ook de zonnepanelen zoveel mogelijk uit het zicht wilt houden. In dat geval kunt u ervoor kiezen de panelen ín het dak te integreren. Ze worden dan onderdeel van de dakbedekking en vallen dus onder de categorie geïntegreerd. Laat u de zonnepanelen óp de dakpannen plaatsen, dan heeft u niet-geïntegreerde zonnepanelen.

Is dit belangrijk binnen de regeling voor btw-teruggave in 2023? Dat is zeker het geval, want hoewel u vooralsnog geen btw hoeft te betalen, gelden ook hier een paar uitzonderingen:

  1. Niet-geïntegreerde zonnepanelen kunnen meerdere functies hebben. Vervullen ze deze functies, dan dient u 21% btw over de levering en installatie ervan te betalen.
  2. Geïntegreerde zonnepanelen die op nieuwbouwwoningen worden geplaatst, vallen onder de regeling van 21% btw-teruggave.

Meer weten over de btw-teruggave 2023?

Heeft u uw eigen situatie naast bovengenoemde regels gelegd, dan kunt u concluderen of u al dan niet btw moet betalen over de levering en installatie van uw zonnepanelen. Maar omdat iedere situatie uniek en persoonlijk is, kunnen we begrijpen dat er nog steeds een aantal vraagtekens bij u oprijzen. Is dat het geval, dan geven we u graag de antwoorden op uw vragen. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw situatie aan ons voor te leggen en om te kijken of er nog uitzonderingen zijn die betrekking hebben op uw zonnepanelen.